onsdag 20 mars 2013

halvvägs

Jamen hejsan.
För några dagar sedan så firade jag och Amerikatt 6 månader, och i och med att jag känner att jag ändå bör upprätthålla någon slags akvitet här på mina kära kära blogg så kommer här ett bildbombsinlägg (!!!) för att sammanfatta mina 6 månader här i Nev York. Jag vill säga innan att jag har väldigt dålig koll på när vad inträffade, men spelar det någon roll egentligen?
Så.
September
Det hela började med en angenäm vistelse på au pair-skolan. Jetlaged, extremt uttråkad pga TVÅ dagar fyllda med lektioner, svettig, fnissig, upprymd och glad, på samma gång.
Det var vi som kom tillsammans, nyblivna au pairer. Vilken grej tänkte vi. Här sitter vi på staten Island-färjan, första besöket in the big apple som det kallas.
Oktober
Första veckorna var jag lite ensam, men dock ej nedstämd för det. Ibland kom Bella in från Scarsdale och någon gång åkte jag till upper west side och träffade tysken. Men efter 3 veckor kom Viktor, my dearest sweetheart. På bilden äter vi middag på en mexikansk restaurang och till efterrätt åt vi två stekta bananer - formade till ett hjärta.
Genom Viktor mötte jag Anna. Anna hade inte så mycket till val än att börja umgås med mig, men det är djungelns lag som gäller här: ska man ha vänner måste man vara påstridig. Och nu älskar hon mig.
Första resan gjorde jag tillsammans med Bella/Bellan/DelsboBella till washington DC. Vi bodde på ett hostel och lärde känna en irländare som hette Sean Patrick, vi gjorde besökta alla turistattraktioner dock ej vita huset på grund av kombintationen Enorm Gräsmatta och Lathet. Vi träffade Jakob och trodde inte att vi skulle kunna komma hem när alla bussarna ställdes in, varför? JO:
SANDY!!!!!
Årets händelse alltså. Jag drog sängen så långt bort från fönstret som möjligt innan jag la mig för att sova av rädsla för att väggen skulle rasa. Men förutom att det blåste lite på kvällen märkte vi inte av Sandy något vidare, förutom det sociala kaos som drabbar nutidsmänniskan efter alldeles för många dagar utan kaffe, el och facebook. Jag skojar inte, det var kaos. Vi flydde norrut, bodde i en alldeles förliten lägenhet hemma hos en pedantisk jude där jag varje natt tvingades lyssna på green day på högsta volym. Trauma vänner, trauma.  Men det gav många likes på facebook i alla fall.
Ett tag spenderade vi varje ledig tid på afghanen eller åt middag klockan tolv på natten, det blev många sena nätter, tidiga mornar och enorma säckar under ögonen. En kväll blev jag utelåst.
November
 
 
Sen blev det Thanks Giving (jag tror i alla fall att det var i november). Jag och Christian var och kollade på paraden, här är en kille som står i publikhavet. Något är spännande much?
Samma natt som Thanks Giving tog slut for jag, Vicke, Anna och Bella till Montreal i CaNaDa. Vi for klockan 12 på natten och kom fram vid 7 på morgonen. Där hade vi det kul. Fast mest drack vi bara öl och åt kinamat, vi gick på ett fjärilsmuseum bara för att säga att vi faktiskt gjorde något. Och det var dagens bekännelse.
 
Sen kom faster Ingrid över och bjöd på musikal och svenskt godis, det var himla fint. Hon hjälpte till att förbereda svenska kyrkans julbasar och när den öppnades gick jag, anna och vicke dit och drack julmust och åt kaffebröd. Julefriden var total.
Inna kom och Inna gick. Han bodde i Brooklyn och var au pair till Ingrids gamla värdbarn, hur lustigt? Vi gick ofta till tortilla flats och åt mexikansk mat och drack billig öl, jag, Inna, Anna och Viktor alltså. Inte Ingrid.
december
En dag var vi hemma hos Anna och bakade pepparkakor. Skrattar alltid lika gott när jag ser den här bilden. hehe.
Sen kom JULEN!!!!!
Världens bästa julklapp kanske?
Spenderade julen i Polo, ett extremligt festligt ställe. Nejmen, hade en fantastiskt fin jul hemma hos en underbar underbar familj. Blev dock orolig när jag kände en genuin frustration över att vi ej kunde beställa take out pizza klockan 21.00 dagen innan julafton. New York har förändrat mig.
Dagen efter julafton tog jag flyget över till Baltimore. Jag och Bella hälsade på Jakob och hans feta katt Christmas. Störtfet katt. Vi kollade på film tills på småtimmarna, gick på häxjakt i skogen och åkte till mataffären i pyjamas.
 
SEN BLEV DET NYÅRSAFTON.
 
Januari
Fick den stora äran att följa med på the inaugaration och se mr presidente hålla sitt tal inför nationen. Det var häftigt.
Februari
Jag och Anna åkte och kollade på Jerry Springer. (är inte ens säker på om det här var i februari eller om det var innan nyår.) Anna är utan tvekan den mest bittra människa jag känner, men aldrig har jag sett henne så upprymd. Själv kände jag mig extremt obekväm. Men vill ändå säga att det var en av de mest minnesvärda sakerna jag gjort här.
 
Jag och Viktor spenderade en del tid ute, nattetid.
Plötsligt kom snön. Jag, pappan och barnen for till central park och åkte pulka. Snön låg kvar i säkert, nästan, två veckor. Och då räknar med de små, svettiga snöhögarna längsmed trottoarkanten som "låg kvar".
Mars
Christian kommer in ungefär varje helg, vilket är bra för han e en bra grabb! Här är det han och vicke, på väg till swedish house maffia.
På  Swedish house maffia.
St Patricks Day. Jag och Bella på paraden, den snöade. Vi gör Robert DeNiro-facet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi höll en avskedsmiddag för Viktor som för tillfället lever utan något hem. Det var en riktigt trevlig kväll. Så pass trevlig att jag komponerade ihop ett litet gruppfoto.
 
 
 
Och den här bilden är tagen i förrgår. Var hemma hos Anna och åt rulltårta och kollade på film, ska gå hem och det är världens snöstrom. Förbannad över detta okynniga väder gick jag hem. Och nu sitter jag här, två dagar senare och avslutar detta extremt finurliga inlägg som jag hoppas hoppas hoppas att mina kära emachines klarar av att publicera.
 
 
 
 
 
 
 
 

söndag 10 mars 2013

3 saker, söndag.

Hej!

Om alla bara skulle må hälften så bra som jag gör nu skulle man ändå kunna säga att man mår riktigt bra, så bra mår jag. Och jag ska berätta varför, och jag ska berätta om 3 andra bra saker också.
Bra sak nr 1: Bänkar. Bänkar har aldrig varit något jag riktigt tagit mig tid att tänka på förut, dom står i parker och farbröder och tanter sitter på dom. Jag har tänkt att "vem sitter egentligen på bänkar?" Men jag kan från och med idag konstatera att av alla kreationer gjorda för att sitta på är bänken min absoluta favorit. Sätter man sig på en bänk sätter man sig för att göra ingenting, och även om man gör någonting så kan man helt enkelt inte stressa. Även om du sätter dig för att äta, prata i telefon eller läsa så kan du helt enkelt inte sitta och vara uppjagad på en bänk. För det enda du har framför dig, förutom den potentiella maten/telefonen/pappret är din omgivning och det enda man kan göra med sin omgivning på en bänk är att iakta den.
Bra sak nr 2: Söndagmornar. Varför, åh varför, har jag inte varit ute mer under söndagmornar? Antagligen för att jag har jobbat eller för att vädret varit så pissigt dåligt på sista tiden .. eller för att jag är lat. Söndagmornar är i alla fall en till sak jag idag kan konstatera att jag sätter på min lista över top 10 things I love in New York. Jag vaknade denna söndagmorgon klockan 09.00 och konstaterar lite bistert att jag måste ta ut hunden på en långpromenad. Jag drar på mig kläder, skor, funderar på om jag ska ha solglasögon eller inte, för det är soligt ute, bestämmer mig för att köra utan glajjer pga att de ej går med min nya frisyr. Kopplar hunden, åker ner till lobbyn och öppnar porten. Och så fort jag stiger ut på trottoaren känner jag att något är annorlunda. Solen lyser, luften är krispig och det är tyst ute. Jag har aldrig riktigt förstått när man säger att en stad "sover", jag menar hur kan en stad sova? Men i morse sov den, tog en skön sovmorgon efter en lång natt. Eller, den var snarare i det där sköna stadiet då man ligger under täcket och sträcker på sig; perfekt utvilad men inte redo att stiga upp än. Bara några få var ute på torget, restaurangen i huset bredvid lastade frukter och grönsaker genom bakdörren, oset från matvagnarna luktade nylagat. Bilarna var inte lika hetsiga, jag kunde höra fåglarna utan att leta efter dom. Folket på gatorna gick i sin egen takt och liksom såg varandra, sa godmorgon. Vad ska jag säga, staden som aldrig sover tog sovmorgon och aldrig har den känts så levande som då.
Bra sak nr 3: Jazz. Riktigt bra jazz, souligt och bluesigt på samma gång. Helt ärligt, jag skulle kunna mala på om hur bra apelsinjos är, så bra får jazz mig att må. Och bänkar, och soliga söndagmornar. (Gode Gud, låt solen få vara kvar) Men jag har inte tid längre, jag och Anna ska på en exclusive V.I.P konstutställning och kolla på världskonst och Scandinavian Pain om en timme och jag har inte ens borstat tänderna än, så, ha det gött vänner!

Heeeeeejjjddååååååå!!!!